Yara's statement according to the Norwegian Transparency Act

The Human Rights and Labor Practices section of the Yara Sustainability Report constitutes Yara’s legally required disclosures under the Norwegian Transparency Act for 2023. For more information on our annual statements according to the Norwegian Transparency Act, see page 207 in our Latest Integrated Report.

Right to information

Yara has established a process for receiving and managing requests on how the company is managing actual or potential human rights impacts across its organization and supply chain. Any requests for information should be submitted through the link below.

Send us an email

Norwegian Transparency Act information requests

Questions and answers are in the language they have been received and responded in

Takk for spørsmålene. 

Åpenhet om innsatsen for å fremme menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i leverandørkjeden vår er viktig for oss.  

Yara har virksomhet i mer enn 60 land. I flere av disse er menneskerettighetsstandardene forskjellige fra våre egne. Vi organiserer virksomheten i tre regioner; Latin- og Nord Amerika, Europa samt Afrika og Asia. 

Vi har virksomhet og leverandører/forretningspartnere i mange land i disse regionene.

Leverandørene spenner fra råvareprodusenter til logistikk, lagerføring, utstyrsleverandører, service og annet. 

Denne virksomhetsmodellen er avgjørende for at vi kan bidra til å sikre matforsyningen i verden. 

Vennligst se Yara’s årsrapport 2021 for mer informasjon om hvilke land vi har virksomhet i.  

Yaras ser det som sitt samfunnsoppdrag å sørge for mat til verdens befolkning og verne om jordkloden på en bærekraftig måte. Mange av produktene og råvarene vi er avhengige av for å produsere gjødsel, hentes fra, eller produsert i, noen få steder i verden.  Vi gjør vårt beste for å sikre rettighetene og trygge menneskene vi jobber med mens vi løser vårt oppdrag. 

Vi er kompromissløse på våre verdier og menneskerettighetsstandarder, men med en kompleks og multinasjonal virksomhet som vår, det er risiko for å havne i dilemmaer og andre krevende situasjoner. 

For å håndtere slike potensielle dilemma og risiko på best mulig måte har Yara etablert en prosess for vurdering av geopolitisk risikoeksponering i alle land der vi har virksomhet i.

I tillegg gjøres dedikerte risikoanalyser for eksponering for menneskerettighetsbrudd i land og områder der våre strategiske forretningspartnere/leverandører holder til. Hvis slik risiko identifiseres, blir forbedringstiltak implementert, og vi starter samarbeid med leverandørene våre for å løfte standardene i våre felles verdikjeder. Alle nye leverandører blir vurdert opp mot definerte risikoer og aktsomhetsvurderinger gjøres basert på identifisert risiko.   

Yaras Code of Conduct for forretningspartnere skisserer tydelig forventningene vi har til våre forretningspartnere og leverandører til å opprettholde menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. 

Her kan dere lese de juridiske forpliktelser og forventede standarder Yara har til sine forretningspartnere og leverandører. Dette dokumentet er en integrert del av avtalene med våre leverandører og danner grunnlaget for dialog og tiltak. 

For flere detaljer, prioriteringer og tiltak, les mer i Yara’s Sustainability Report 2021; Kapittelet 2 Performance – People generelt, og avsnittet Human Rights and Labor Practices spesielt.

Lik lønn og regulert arbeidstid er inkludert i standardene vi forventer at våre forretningspartnere og leverandører følger. Vi har i tillegg initiert et globalt prosjekt for å sikre at alle våre ansatte får en lønn de kan leve av og at dette også etterleves av våre leverandører. Dette tiltaket er også beskrevet mer detaljert i Sustainability Report 2021.  

At menneskerettighetene etterleves i hele leverandørkjeden har lenge vært en prioritet for Yara, og i 2021 tok vi initiativ til å integrere bærekraft og menneskerettigheter også i innkjøpsprosessene våre. Dette vil ha en ytterligere positiv virkning på leverandørene våre.   

Vi kommer til å fortsette å jobbe i utfordrende områder så lenge det er mulig å oppnå positiv utvikling der. Vi fokuserer på ansvarlig forretningsdrift, og vil alltid bruke vår størrelse og kjøpekraft til å påvirke i riktig retning, uansett hvor i verden vi operer.   

Det kan i noen tilfeller være riktig å trekke seg ut av vanskelige geografiske områder eller avslutte samarbeidet med enkelte partnere hvis det ikke er mulig å oppnå ønskede endringer. I andre tilfeller vil det imidlertid være mer i tråd med vårt oppdrag å bli værende. Vi vil da fortsette å bidra positivt selv om menneskerettigheter utfordres av andre.

Yara vil alltid jobbe for å på en ansvarlig og bærekraftig måte sørge for mat til en stadig voksende befolkning i hele verden.

Yara anerkjenner og respekterer retten til organisasjonsfrihet og retten til kollektive forhandlinger. Når vi driver virksomhet i land der denne retten er begrenset gjennom lokal lovgivning, vil vi prøve å treffe tiltak i samsvar med lokale forhold. Yara har lang tradisjon for godt samarbeid med fagforeninger både i Norge og internasjonalt. Vi har lett tilgjengelig informasjon til de ansatte om fagforeninger og arbeidsråd, og hvordan disse kan støtte alle ansatte.

Medlemskap i fagforeninger regnes som sensitive personopplysninger under personvernforordningen (GDPR). Uten å ha spesielle årsaker til det, kan ikke selskaper samle inn eller lagre slik data. Yara har ikke særskilt behandlingsgrunnlag for å innhente opplysninger om fagorganisering, og har derfor ikke oversikt over antall ansatte som er fagorganisert i de forskjellige landene vi er til stede i. Det vi kan si, er at 69 prosent av våre medarbeidere globalt er omfattet av tariffavtaler.

Vennligst se vår Sustainability Report 2022 der vi har inkludert andel ansatte omfattet av tariffavtaler i de ulike regionene hvor Yara opererer (s. 80), samt hvilke områder tariffavtalene dekker (s. 64); helse og sikkerhet, mangfold, diskriminering og/eller diskriminering, arbeidsforhold, opplæring og karriere.

Vi forventer at våre leverandører og forretningspartnere skal respektere og støtte de ansattes rett til organisasjonsfrihet og ha rett til kollektive forhandlinger som samsvarer med gjeldende lover og forskrifter. Denne forventningen er inkudert i vår Code of Conduct for Yaras forretningspartnere, som er en del av våre kontrakter med leverandører.

Vi har behandlet din henvendelse mottatt 12. april 2023 med spørsmål om innsyn i Yaras aktsomhetsvurderinger rundt selskapets virksomhet i Belarus og Russland med tanke på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.  

Generelt om arbeidet vårt for å fremme menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold 

Åpenhet om hva vi driver med, er viktig for Yara. Åpenhet gjør det lettere for oss å jobbe for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i hele leverandørkjeden.  

Yaras oppdrag er å brødfø verden på en ansvarlig måte og verne om kloden. Mange av produktene og råvarene vi er avhengige av for å produsere gjødsel, finnes bare i noen få land i verden. Mange av disse nasjonene har en annen tilnærming til menneskerettigheter enn vi har. Vi gjør vårt beste for å fremme menneskerettigheter og sikkerhet samtidig som vi fortsetter å sikre den globale matforsyningen. Selv om dette fra tid til annen fører til dilemmaer, går vi aldri på akkord med våre etiske verdier og fokuset vårt på menneskerettigheter. 

Yara har forpliktet seg til å respektere internasjonalt anerkjente menneskerettigheter i all virksomhet og hele forsyningskjeden. Vi støtter FNs Global Compact, FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, OECDs retningslinjer for multinasjonale bedrifter, den internasjonale menneskerettighetserklæringen og Den internasjonale arbeidsorganisasjonens (ILO) viktigste konvensjoner. Vi arbeider kontinuerlig for å støtte og håndheve de ovennevnte prinsippene i hele organisasjonen og i relasjonene våre med leverandører, entreprenører, forretningspartnere og lokalsamfunnene som berøres av virksomheten vår.  

Yaras grunnleggende holdning er at vi skal fortsette å jobbe i utfordrende områder så lenge vi har tro på en positiv utvikling. Yara vil alltid prøve å bruke sin størrelse, kjøpekraft og sine prinsipper rundt god forretningsskikk på en måte som vil ha en positiv innvirkning der vi er til stede. Men av og til kan det være riktig å trekke oss ut av vanskelige områder – hvis vi ser at det ikke er mulig å oppnå positive endringer. I andre tilfeller vil det være mer i tråd med vårt oppdrag – å brødfø verden på en ansvarlig måte og ta vare på kloden – å bli værende og utgjøre en forskjell, selv når andre mener noe annet.  

Yara har en risikobasert tilnærming til aktsomhetsvurderinger  

For å håndtere risiko på best mulig måte, har Yara etablert en prosess for vurdering av geopolitisk risikoeksponering i alle land vi er til stede i. Dette innebærer implementering av forbedringstiltak der risiko oppdages, og samarbeid med leverandørene våre for å heve standarden i vår felles verdikjede. Prosessene for risikovurdering og aktsomhetsvurderinger er omtalt i detalj i vår
Sustainability Report 2022 (fra side 60).     

Yara er forpliktet til å utføre aktsomhetsvurderinger i tråd med FNs veiledende prinsipper og OECDs retningslinjer for ansvarlig forretningsvirksomhet. Vår Integrity Due Diligence prosess (IDD-prosess) brukes til å vurdere og følge med på integriteten til potensielle og eksisterende forretningspartnere. Vurderingene inkluderer anti-korrupsjon, menneskerettigheter, arbeiderrettigheter, helse og sikkerhet, samt miljø. Prosessen er nærmere beskrevet i vår Sustainability Report 2022

I tilfeller der IDD-prosessen avdekker negative forhold rundt menneskerettigheter, vil vi foreta en grundigere aktsomhetsvurdering. Som en del av IDD-prosessen følger Yara kontinuerlig opp sine aktive leverandører ved å kontrollere dem opp mot sanksjonslister og compliance-databaser. 

Yaras Code of Conduct for forretningspartnere skisserer våre forventninger når det gjelder respekt for menneskerettigheter og forretningsetikk hos våre forretningspartnere. Dette dokumentet nevner eksplisitt etterlevelse av internasjonale standarder og nasjonale lover, våre forventninger til en trygg og sunn arbeidsplass, like muligheter uten ulovlig diskriminering, en tydelig holdning mot tvangs- og barnearbeid samt respekt for de ansattes organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger. Yaras Code of Conduct for forretningspartnere kommuniseres til alle våre forretningspartnere, og inngår i alle kontrakter med både leverandører og kunder.   

Spesifikt om aktsomhetsvurderinger i Russland 

Yara har en lang historie med å kjøpe store volumer med ammoniakk, kaliumkarbonat og fosfatstein fra russiske leverandører for å produsere granulert forfosfat og NPK-gjødsler. Da sanksjonene trådte i kraft, utnyttet vi vårt globale handelsnettverk til å erstatte disse volumene med råvarer fra andre tilbydere i andre deler av verden. 

Tidlig i 2022 ble innkjøp fra Russland stanset på grunn av sanksjoner og den geopolitiske situasjonen i landet. Yara har gjentatte ganger uttalt at vi må bli mindre avhengige av Russland. Aktsomhetsvurderingene knyttet til arbeidsforhold har inngått i disse vurderingene. 

I tillegg til at IDD-prosessen inkluderer spørsmål om menneskerettslige forhold hos våre leverandører, har vi, i Russlands tilfelle, foretatt mer grundige aktsomhetsvurderinger av de strategisk viktige råvareprodusentene. Dette er et arbeid som har pågått over tid, parallelt med kontraktsoppfølging, reforhandlinger og løpende forretningssamarbeid i dialog med produsentene. 

Yaras viktigste leverandører i Russland har vært gjenstand for slike grundige aktsomhetsvurderinger jevnlig siden 2015. Før 2022 var hovedformålet å avdekke mulig korrupsjon, hvordan sanksjoner virker, og problemer rundt generell forretningsintegritet. Basert på disse rapportene kan vi bekrefte at vi har funnet risiko for mulige menneskerettighetsbrudd og manglende anstendige arbeidsforhold, deriblant:  

-Yaras viktigste forretningspartnere i Russland er ofte statseide, samtidig som de har nære forbindelser til lokale myndigheter. Dette er helt vanlig i Russland, der ett enkelt selskap ofte kan spille en altfor stor rolle i den lokale økonomien. Eiere og toppledere i store, russiske selskaper blir ofte offentlig beskyldt for uetisk oppførsel på grunn av sine politiske forbindelser. 

-Dårlige relasjoner mellom arbeidsgivere og arbeidstagere, og konflikter med organiserte arbeidstagere. Mange selskaper er blitt beskyldt for manglende dialog mellom ledelsen og representanter fra fagbevegelsen. I Russland er det helt vanlig å hevde at fagbevegelsen egentlig kontrolleres av arbeidsgiverne.  

-Generelt dårlig sikkerhet på arbeidsplassen i gruve- og industrisektoren i Russland. 

-Vi er kjent med at russiske myndigheter har oppfordret statseide bedrifter til økt bruk av innsatte i industriarbeid, som et ledd i soningen. Ordningen har fått kritikk fra ulike menneskerettighetsorganisasjoner.  

-Beskyldninger om miljøødeleggelser lokalt.   

I løpet av de siste 14 månedene har Yara gjennomført en revurdering av sitt forhold til Russland, og vi oppfordrer til mindre avhengighet av landet. Vi har begrenset samhandelen til et minimum. Vår eneste forbindelse i dag er handel med noen få, ikke-sanksjonerte selskaper. 

Spesifikt om aktsomhetsvurderinger i Belarus 

Historisk har Yara kjøpt kaliumkarbonat fra JSC Belaruskali gjennom Belarusian Potash Company (BPC) i Belarus, som er et av ni land Yara kjøper kaliumkarbonat av. Kaliumkarbonat er en begrenset ressurs og en viktig ingrediens i mineralgjødsel til matproduksjon.   

Vårt forretningssamarbeid med Belaruskali og BPC går helt tilbake til 1996. Det har vært et gjensidig verdsatt, konstruktivt og profesjonelt samarbeid, med løpende dialog mellom partene. Kontraktene med BPC har inkludert vår Code of Conduct for forretningspartnere, og vi har alltid hatt løpende dialog om etterlevelse av kravene i Code of Conduct gjennom hele kontraktsperioden.  

Yara gjennomførte aktsomhetsvurderinger av BPC og Belaruskali både i 2013 og 2017, og disse rapportene avdekket ingen negative forhold rundt menneskerettigheter. I 2022 ble det foretatt en ny vurdering av BPC som Yaras direkte kontraktspartner. Denne granskingen avdekket tette bånd mellom BPC og Lukashenko’s innerste sirkel, i tillegg til de forhold Yara allerede hadde jobbet lenge og intenst med i Belaruskali.   

Etter det omstridte valget i Belarus i august 2020, etablerte Yara en ekspertgruppe som holdt løpende kontakt med både Belaruskali og BPC. Vi uttrykte bekymring og stilte spørsmål om helsen og trivselen til arbeiderne deres, med et tydelig budskap om at vi forventer at alle ansatte behandles bra og i samsvar med Yaras Code of Conduct. Yara gjennomførte over 150 møter med relevante interessenter. Representanter fra Yara, deriblant vår administrerende direktør, besøkte Belarus flere ganger.  

Med støtte fra ulike interessenter, først og fremst Belarus Independent Trade Union (BITU) og norske LO og Industri Energi, og i tett dialog med Raftostiftelsen, var Yaras strategi å påvirke gjennom å være til stede. Denne tilnærmingen fikk også støtte fra menneskerettighetsorganisasjoner som Den norske Helsingfors-komité. 

Vi var mest bekymret for følgende grunnleggende menneskerettigheter og arbeidsforhold:      

  • Arbeidernes rett til å organisere seg, og fagforeningenes mulighet for å jobbe uavhengig.  

Etter streikene i 2022 fikk vi rapporter om at fire fagorganiserte i Belaruskali hadde blitt pågrepet av politiet. 

Fagforeningene, og muligheten deres til å arbeide uavhengig, er en av nøklene til bedre forhold for arbeidstagere og modernisering av bedriftskulturen i Belarus. Fagforeningens posisjon, og måten den ble behandlet på, var en viktig faktor i Yaras samarbeid med Belaruskali. Vi var derfor veldig tydelige på hva vi mente om at fagforeningsledere ble fengslet, også utenfor Belaruskali, og vi har fått klare indikasjoner på at dette har bidratt positivt i arbeidet med å få folk løslatt etter fengsling. 

  • Arbeidernes rett til fritt å delta i demonstrasjoner og streiker for demokrati. 

I august 2020 deltok 4000 Belaruskali-ansatte i en streik som var en del av masseprotestene som spredde seg over hele Belarus etter at Lukashenko ble gjenvalgt som president. Mediene hevdet at Belaruskalis toppledelse truet de som streiket, med sanksjoner. Samtidig ble arbeidere som valgte ikke å delta i protestene, belønnet med bonuser. I ettertid kom det fram at 49 arbeidere fikk sparken for å ha deltatt i streiken. 

Gjennom løpende dialog gikk Beruskali til slutt med på å gjeninnføre godtgjørelser og bonusordninger til arbeidere som hadde fått disiplinærstraffer, og de tilbød seg å ta tilbake arbeidere som hadde mistet jobben. 

En gladnyhet: Nyhetsbrevet til den uavhengige fagforeningen for metallarbeidere, SPM, skrev at grunnlønnen til en arbeider hos Belaruskali er omtrent dobbelt så høy som gjennomsnittet i industrisektoren i Belarus, og tilsynelatende høy nok til å kunne leve et verdig liv – i motsetning til i mange andre tilsvarende virksomheter i Belarus.  

  • Helse- og sikkerhetsforhold i gruvene 

Som et resultat av Yaras regelmessige dialog med ledelsen i Belaruskali og fagforeninger, innførte bedriften et program for å bedre sikkerheten i gruvene i Soligorsk. En av Yaras sikkerhetseksperter tilbragte nesten seks måneder i Soligorsk, fra juni til november 2021. Oppdraget var å jobbe tett med Belaruskali om alt som har med arbeider- og industrisikkerhet å gjøre. 

Noen av forbedringene som ble observert, var standardisering av sikkerhetsskilt, bedre innetjeneste, bedre merking av hvor man skal bevege seg i verksteder og gruveganger, bedre beskyttelse mot maskiner og fysiske barrierer mot farlige områder. Sikkerhetstiltak, som for eksempel forskrifter for arbeid i høyden, ble implementert.  

Arbeidsforholdene til underleverandører til Belaruskali, ble også satt under lupen og omtalt som et viktig element for å bedre sikkerheten til arbeiderne i Belaruskali. De utilfredsstillende forholdene ble godt dokumentert av Yara og var blant punktene som ble behandlet under det påfølgende arbeidet med å bedre sikkerheten. Dette gjordet det krystallklart at Yara stiller nøyaktig de samme, strenge kravene til underleverandører som til leverandørene.    

Tidlig i 2022 ble alle innkjøp fra BPC stanset. Effekten av de pågående sanksjonene mot Belarus reduserer Yaras muligheter til å påvirke sikkerheten og trivselen til belarusiske arbeidere på en positiv måte. For Yara er dette en skuffende utvikling. Vi er fortsatt genuint opptatt av sikkerheten og trivselen til arbeiderne hos Belaruskali. Til tross for utfasingen av kaliumkarbonat-innkjøpene, sikter Yara på å videreføre industrisikkerhetsprogrammet som vi startet i 2021 – i tett samarbeid med den uavhengige fagforeningen i Belaruskali, og helt i tråd med relevante sanksjoner.  

Uttalelser om Yaras samarbeid med Belaruskali er tilgjengelige på nettsidene våre:    

-22 September 2020:
https://www.yara.com/news-and-media/news/archive/2020/yara-concerned-over-belarus-situation-updated/ 

-25 November 2020:
https://www.yara.com/news-and-media/news/archive/2020/yara-concerned-over-belarus-situation/ 

-5 December 2020:
https://www.yara.com/news-and-media/news/archive/2020/message-from-yara-ceo-svein-tore-hol-sether-on-situation-in-belarus/ 

-21 January 2021:
https://www.yara.com/news-and-media/news/archive/2020/yara-statement-on-the-situation-in-bela-rus/ 

-6 February 2021:
https://www.yara.com/news-and-media/news/archive/2020/ewc-statement/ 

-13 August 2021:
https://www.yara.com/news-and-media/news/archive/2021/joint-statement-after-meeting-between-holsether-and-tsikhanouskaya-today/ 

 

Yara appreciates that LO, Amnesty and Framtiden i våre hender reaches out to us on these important matters. Transparency around our human rights due diligence is something we value. We also look forward to seeing the finalized study and would welcome continued dialogue around human rights due diligence.

General information about our work to promote human rights and decent working conditions

As a fertilizer company that is dependent on sourcing minerals and products from specific geographical areas globally, Yara has a continuous focus on the geopolitical and regulative situation worldwide. We are committed to respecting internationally recognized human and labor rights throughout our own operations and in our supply chain, and we do not compromise on this. We do, however, acknowledge that we, as a global company with an extensive presence, are not immune to the geopolitical landscape and that our operations and value chain are exposed to adverse human rights impact.   

We manage these risks by systematically assessing the geopolitical risk exposure in all the countries in which we operate, as well as conducting targeted human rights risk and impact assessments.

We use our Integrity Due Diligence Process (described in depth at page 98 in Yara’s 2023 Integrated report) to assess and monitor the integrity of potential and existing business partners and suppliers.

Yara's global procedure for occupational health and physical work environment

One of the consistently identified risks from the Human Rights Impact Assessments Yara has performed at its own sites has been risks of negative impacts in connection to contracted labor performing services for Yara, and particularly in situations where manual labor is combined with heat exposure. We have yet to identify actual adverse impacts in relation to heat stress, but rather a high risk of adverse impacts, which Yara has proceeded to mitigate. This has been done through the development and implementation of a new global procedure with requirements for occupational health and physical work environment, which applies to both employees and contractors working at our sites. The Yara procedure follows the international standards related to heat stress management, such as the ILO Occupational Safety and Health Convention (no. 155) and its accompanying recommendation (no. 164) and other ILO OSH Conventions, as well as the ILO Wash at Work Framework. The procedure is mandatory for all Yara sites to implement, and they must perform a risk and gap assessment regarding the new procedure and develop an implementation plan to close any identified gaps. All sites report on the implementation progress to the corporate Health, Environment, Safety and Quality (HESQ) department.  Communication around new policies and processes remain a local responsibility, and management in the countries and plants in question inform the workers about the updated policies. 

Yara has not received any requests for remediation related to heat stress through its grievance channels. In cases of actual adverse impacts, Yara will provide for or cooperate in remediation efforts, which should be jointly defined together with the impacted individual(s). 

Yara's human rights due diligence within the supply chain

Yara uses all tools and methods we have at hand to make sure our operations are not linked to human rights violations in Morocco and Israel as well as ensuring Yara has no activities in Western Sahara.

To control and monitor the risks within our supply chain, Yara has several methods and tools to ensure compliance with relevant regulations, principles, and commitments. 

We perform Integrity Due Diligence (IDD) and audits with suppliers to ensure compliance with human rights standards. We use Eco Vadis, a international recognized tool to ensure ESG and regulatory compliance. Yara is also a member of Together for Sustainability, a chemical sector sustainability initiative, that performs audits for the benefit of the TfS community and where Eco Vadis scores from suppliers are also shared. In addition to this we have surveillance tools that monitor other sources of available information about our supply chain. 

Yara sources phosphates, potash and other minerals for our fertilizer production in Morocco and Israel. Yara has a continuous focus on compliance with human rights regulations, and Yara performs IDDs and screening on a regular basis. The last screening was performed in June 2024 and no violations were detected. 

Yara takes necessary precautions where needed. To avoid activity in Western Sahara, Yara has contracts with specific mines outside of this area. This is to ensure that Yara has no activity in Western Sahara. 

Yara's tailored HRIA approach

In accordance with best practice, all HRIAs performed have been tailored to the country’s specific context and risks. Yara performs a global human rights risk assessment which ranks all our countries of operation based on the human rights risk exposure. This assessment guides us in the selection of sites where a HRIA should be performed, in combination with the overall context and nature of Yara’s operations and risk environment.

More about human rights risk assessments can be found in the Yara Integrated Report 2023 (see p. 99 and onwards for our human rights due diligence approach). 

  • Specifically about Colombia's HRIA

Yara engages external objective subject matter experts for the performance of its HRIAs, including the one in Colombia in 2019. This is recognized as best practice. The external company did extensive desk research on the geopolitical context and all identified human rights risks prior to the site visits, with a particular focus on, inter alia, the activities of armed groups, excessive use of force, labor and other abuses, racial discrimination, and concerns in relation to treatment of social, trade union and environmental defenders. The desk research also included interviews with international and Colombian subject matter experts on issues including labor laws, human rights, security and conflict. During the site visits, the company performed individual and group interviews with Yara management, Yara employees, contractors, NGOs and members of local communities. The company then put together a report with findings and recommendations, which was discussed in-depth with Yara. Following the HRIA, Yara developed action plans for the assessed sites in collaboration with local management. Yara also conducted an internal audit in 2023 to assess the effectiveness of the implemented actions from the Colombia HRIA.   

The HRIA identified that workers performing manual work, particularly contracted workers, were considered vulnerable in connection with heat stress and long working hours. Gender disparities related to treatment and access to adequate facilities were identified at one of the sites visited. Yara is also aware that human rights defenders, particularly environmental and indigenous defenders, and trade unionists often operate in unsafe environments in Colombia. This was also confirmed by the desk research, but it was not a risk deemed to be directly linked or impacted by the operations of Yara. 

Promoting the right to freedom of association in Colombia

Yara’s production plant in Colombia is unionized.  

The main way for Yara to utilize its leverage to promote the right to freedom of association in Colombia is through contract negotiations with business partners and suppliers. Yara’s Code of Conduct for Business Partners clearly outlines the legal obligations and integrity standards that Yara expects its business partners and suppliers to uphold. This document is an integrated part of our contracts and forms the basis for dialogue and efforts related to the various obligations and expectations. That business partners and suppliers uphold and respect their employees’ right to freedom of association, involving trade unions or similar external representative organization, is an explicitly stated expectation in the document.   

Thank you very much for contacting us regarding our Human Rights Impact Assessment (HRIA) in Colombia. Transparency about our human rights due diligence is key to Yara.

In accordance with the Norwegian Transparency Act and the right any person has to information from an enterprise regarding how the enterprise addresses actual and potential adverse impacts, we describe the assessments, methodology and findings below. As the human rights impact assessment reports contain information from confidential interviews with workers and stakeholders, a direct copy is not provided, in line with principles of anonymity, data privacy and confidentiality.

In accordance with international best practice, the HRIA in Colombia was performed by external human rights subject matter experts in 2019. Yara’s operations in Colombia consist of sales and office support functions, a fertilizer production plant, a packing and bagging plant and port operations, all of which were included in the assessment scope. Prior to site visits, the experts performed extensive desk research on the geopolitical context, and all identified human rights risks, such as the activities of armed groups, excessive use of force, concerns related to the treatment of trade unionists and environmental defenders, racial discrimination and labor and other abuses. The desk research also included interviews with international and Colombian subject matter experts on issues such as labor laws, human rights, security, and conflict.

During the site visits, the human rights experts held around 20 meetings with Yara managers, five group discussions with employees, as well as spontaneous, informal interviews with dozens of workers. They also met trade union representatives and carried out informal interviews with about 50 contracted workers at the two plants. Group interviews with contract workers and their supervisors were arranged separately for female and male workers. Given the importance of assessing impacts from Yara’s operations on local communities, the experts met with a local foundation and conducted interviews with members of the local communities. They also spoke to academics, activists, and government officials. The report with findings and recommendations was discussed in-depth with Yara and led to the development of action plans for the assessed sites.

The key findings from the HRIA in Colombia revolved around the use of contracted labor at the production plant, as this reduces our ability and leverage to secure the labor rights of each worker. This particularly applied to workers performing manual labor, who were at risk of issues related to heat stress and long working hours. The risk of heat stress for workers performing manual labor was also identified at the packing and bagging plant and the port. A Yara policy on physical working conditions has since been developed and implemented at our sites globally. We also identified risks of deferential treatment based on gender and employment status at one of the assessed sites.

Yara is aware that human rights defenders, particularly environmental and indigenous defenders, and trade unionists often operate in unsafe environments in Colombia. This was also confirmed by the desk research, but it was not a risk deemed to be directly linked to or impacted by the operations of Yara.

Following the HRIA, we continuously monitor the actions implemented to reduce the risk of potential negative impacts identified. Yara conducted an internal audit in Colombia in 2023 to assess the effectiveness of the implemented actions from the HRIA. The audit showed that most agreed actions have been implemented, and that the implemented policy on physical working conditions has led to improved conditions. More information about our HRIAs and human rights due diligence can be found in the 2023 Integrated Report (see pp. 99-102 and 178 – 181).

Yara does not sell crop or livestock products, bananas included. We deliver crop nutrition solutions for the farming community and the food value chain, supporting farmers in optimizing yields.